Wednesday, 27 February 2013

Teknik penjagaan kura-kura.





kura-kura jenis Red Eared Slider adalah haiwan jenis semi-aquatic iaitu haiwan dua alam.
 Jadi air dan darat amatlah penting untuk mereka. 
Mereka perlukan air untuk makan,minum dan lain2 dan mereka juga perlukan darat untuk bernafas,basking atau lebih dikenali sebagai berjemur untuk kesihatan mereka sendiri. 
Kura-kura jenis semi-aquatic ini lebih banyak menghabiskan masa dalam air dan mungkin anda tidak tahu bahawa mereka bernafas di udara ini kerana ketika mereka berada di dalam air mereka menahan nafas.

Antara teknik-teknik penjagaan kura-kura :



Pertama
-Tempat Tinggal-
 
Jika anda beli kura-kura yang kecil anda boleh menggunakan ruangan besar seperti akuarium atau bekas kecil yang tersedia ada dijual di kedai haiwan atau anda boleh menggunakan bekas kecil seperti Tupperware. Pastikan bekas yang mempunyai sisi yang tinggi supaya kura-kura tak memanjat keluar atau tutup dekat penutup yang ditebuk lubang untuk bernafas juga sediakan sedikit batu untuk kura-kura tidur kerana kura-kura lebih suka tidur dikelilingi batu kerana sifatnya yang pemalu jadi mereka suka menyorok. Jika anda menggunakan bekas,isikan air pada paras yang menenggelamkan separuh cengkerang kura-kura dan bagi yang menggunakan akuarium sediakan daratan seperti batu dan gunakan anti-chlorine bagi memastikan air yang baik untuk haiwan air anda. 


Kedua
-Pemakanan- 

Kura-kura adalah jenis omnivor jadi mereka makan sayur-sayuran,serangga dan haiwan. Kebiasaanya anda perlukan makanan berupa pellets yang boleh didapati di kedai haiwan. Pellets amat menting kerana ia merupakan makanan yang mempunyai vitamin dan makanan yang mempunyai segala zat yang diperlukan. Anda boleh beri kura-kura anda sayur,ikan atau serangga tetapi sayur memang susah untuk mereka makan mungkin kerana tidak biasa. Mengikut pengalamn saya,kura-kura saya tidak mahu makan sayur,saya berikan pellet seperti biasa dan kadang-kadang nyamuk atau kupu-kupu yang berkeliaran di rumah. Gambar 


Ketiga 
-Kebersihan-

Kura-kura tidak suka air kotor. Jadi rajin-rajinlah menukar airnya. Jika anda malas untuk bersihkan dan menukar air. Anda boleh asingkan kura-kura anda dengan cara anda adakan satu lagi bekas untuk kura-kura anda makan dan buang bahan buangan. Kura-kura biasakan akan buang air besar selepas beberapa minit selepas makan jadi selepas anda beri makan kura-kura anda dibekas yang berasingan tunggu beberapa minit sebelum anda letakkan ke bekas asal supaya mereka tidak buang air besar di bekas asal. Kura-kura juga perlukan kebersihan,anda perlu memberus cengkerang kura-kura dengan lembut seminggu sekali bagi membersihkan cengkerang dari lumut atau fungi. JANGAN gunakan sabun gunakan air biasa kerana sabun boleh merosakkan cengkerang mereka. 

Keempat
-Kasih Sayang- 

Belailah kura-kura anda sekurang-kurangnya seminggu sekali di atas cengkerang lembut mereka bagi mereka mengenali tuan mereka dan elakkan dari mencium mereka kerana mereka membawa penyakit seperti haiwan lain tetapi kura-kura membawa penyakit Samonella. 

Kelima
-Berjemur atau basking-


Kura-kura perlu berjemur untuk kesihatan mereka. Mereka mungkin taknak berjemur walaupun ada batu/tempat untuk berjemur. Jadi sediakanlah satu lagi bekas kering untuk mereka berjemur dibwah lampu. Setakat ini saya gunakan lampu 11watt yang berwarna oren untuk mereka berjemur selama beberapa jam. Pastikan bekas yang mempunyau sisi yang tinggi jika tidak mereka akan keluar



65 comments:

  1. tapi kura2 saya susah nak makan pellet..dia selalu makan kobis..kalau tukar bg pellet, dia ambik masa dlm 2 hari baru dia makan..tu pun kalau dia lapar sgt lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cara nya senang je .awak cakap dia selalu makan kobis apa kata awak cuba hari pertama awak bagi mqkqn kobis satu pellet 3 biji.hari kedua kobis 1 pleet 5 biji hari ketiga kobis setengah pellet 8 biji. Dan seterisnya

      Delete
  2. Saya pun bela kura-kura. Maikel namanya. Size dia sekarang 5cm. Saya bagi dia makan 3 pellet waktu pagi, malam bagi makan dried shrimp (pet shop ada jual, RM10.50 untuk 25gram. Kadang kadang bagi makan cengkerik. Red eared slider ni kura-kura akuatik. So, dia WAJIB makan dalam air sebab dia takde saliva. Tiap hari kena jemur dia pada direct sunlight. Maknanya, bawa dia ke luar akuarium. Selama 15-20 minit. Akuarium saya 26cm x 16cm, paras air 6cm supaya dia boleh berenang. Lengkap dengan platform polisterin buat sendiri, dan water filter. Semua sekali cuma RM40+-. Bila ada filter, tukar air seminggu sekali pun OK. Next, kena beli uvb light. Baru dia boleh basking. Buat apa dia nak basking kalau takde light + heat kan. Ada apa apa yang boleh saya bantu lagi? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nice. Share pictures Utk lebih detail.

      Delete
  3. Kura2 ni than brp hari xmkn ep?

    ReplyDelete
  4. saya baru beli 2 ekor kura-kura kecil dua minggu lepas.. tp xnak mkn lansung sampai sekor tu dh mati..sy xtahu nk pujuk mcm mn dah.. bg sayur xnk, bg pellet xnk, suap pun xnk.. huhuhuhuhuhu..sadis nii..skrg tgl sekor, sy syg xnk dia mati lg tp nk wt camner yea... help me!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahu xbpe...kura2 sye pon cm tu...disuapkan pon x nk asyik tido jw....rasenye da 2 hari c makn....tolong saye

      Delete
  5. Sama la nasib kita, @najwa najmi.. sy bela 4 ekor. 2 minggu je tahan.. pastu semua mati.. mata dia mcm rapat x bukak2 & x nak makan jgk.. sedih sgt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Habis nak buat mcm mna ? Sy bru beli je kura kura ny .. Skarang dia skit mata , rapat je mata dia pastu bengkak .. Nk buat mcm mna ? Sy nk mnangis dh .. Sy syg kura kura sy ..ad sape sape boleh tolong sy tak ?

      Delete
  6. Hari ni bersungguh2 cari info pasal kura2 ni.. my kura2 yg betina tetiba terbalik & tenggelam timbul x bergerak.. ingatkan dh mati.. tp cepat2 jemur bawah matahari.. tgk2 kakitgn & kpla dh masuk dlm cengkerang semula.. Alhamdulillah di hidup lagi! Miracle.. kalau x, kesian yg jantan xder kawan.. kura2 nur pn mcm kurang nak mkn pallet tu..

    ReplyDelete
  7. setakat ni kura2 saya masih aktif...dan stiap kali sy goncangkan bekas pallet di...dia mcm da paham..terus standby nk makan hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah.. Kadang x perlu nak goncang makanan pon.. Nmpak je kepala owner dia... Terus melompat dr batu masuk ke dalam air... Tu kalau yg jangan kalu yang tino pemalu skit..

      Delete
  8. sye bru bli kure2 smlm...dua ekor...sye jst nak tnye kalau bkas akuarium dy kcik x pe k?lagi satu batu2 nak kne bubuh bnyk k?sye bli batu sngai.trime kasih

    ReplyDelete
  9. Kura2 ni mmg suka pejam mata ke? Dan nape kura2 yg sy bru beli mcm slow n kurang respon

    ReplyDelete
  10. saya baru plan nak belikan anak bujang saya org utk bela kura2 ni...risau jugak kalau diorang dok cium..

    ReplyDelete
  11. kura2 kena isi air ape kat tempat tinggal dia.. air paip (berklorin) boleh ke? takut dia mati

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bole tu bole lah tapi seelok-eloknya buh lah anti klorin

      Delete
    2. Bole tu bole lah tapi seelok-eloknya buh lah anti klorin

      Delete
  12. Guna air tapisan / air mineral / anti clorine. Jgn sesekali buh air paip tau sbb air paip byk clorine. Natasha dilaila.

    ReplyDelete
  13. saye baru beli kura 2 nama die miçho.tapi sekarang saya pelik.sebab kura kura saya x suke makan pelet. die suke makan seperti udang n die x suke makan sayur kenape ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. kawan saya pun Kura kura dia nama Mico. Lain sikit hihi

      Delete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. Assalam hye teman2 semua.. kura2 sya nama niko.. dah masuk 2bulan bela.. dia nie slalu nak lepak dlm gelap n kat tempat teduh cam kat bwh batu.. makan xde hal.. lg suka dia berenang2 smbil makan.. guna air mineral... tp baru prasan yg tepi2 cengkerang dia makim pudar... pehal ye..??

    ReplyDelete
  16. Azman mohd..mungkin sebab tak terdedah pada cahaya kot..

    ReplyDelete
  17. Kura2 sy nma Tuti(jantan), dia suka makan kangkung. Nak tanya admin, kura2 jenis telinga merah ney, boleh membesar besar mne?

    ReplyDelete
  18. asalam..sy bru beli kura2 tp npe ek tepi2 cengkerang dia pudar...risau la..spe2 pless help..pastu npe mate dia pejam and dia x nk mkn??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zayyad Haif : Waa'laikumussalam..bahagian tepi cengkerang kura-kura tu mungkin kura-kura tidak didedahkan kepada cahaya matahari...

      Delete
  19. Sye bru beli kura kura seekor minggu lepas and dia tk nk mkn langsung kenape ye

    ReplyDelete
  20. baca je cerita psal kekura ni rsa mcm takut pula nk bela...:(

    ReplyDelete
  21. Emm. Saya takut dia mati . Dia selalu panjat dinding kenapa? Saya nk pegang dia . Tapi dia ganas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf mencelah..ikut pengalaman saya..dia perlu di belai selalu..cukup kalo kita usap2 kn belkng cengkerang dia😊

      Delete
  22. Saya dapat hadiah birthday 3 ekor kura2.. baru dapat tiga hari, sekor dah mati. Tak tahu nape. Then hari ni balik dari kerja, tengok sekor lagi lak mati. Dia tersekat bawah jambatan ke tak tahu la. Sediihhh... kura2 tu memang aktif. Habis pokok kelapa semua terbalik masa balik tadi. Tak tahulah dia tak lepas ke apa. Pastu suka panjat pokok kelapa, menyorok. Bagi makan tak nak.. suap pun tak nak. hmm. Esok nak beli lagi satu nak ganti. Tak nak pecah rahsia sekor lagi mati. Apa masalahnya now.. kenapa dia tak nak makan.. and nape dia leh mati tuuu 😥

    ReplyDelete
  23. Saya dapat hadiah birthday 3 ekor kura2.. baru dapat tiga hari, sekor dah mati. Tak tahu nape. Then hari ni balik dari kerja, tengok sekor lagi lak mati. Dia tersekat bawah jambatan ke tak tahu la. Sediihhh... kura2 tu memang aktif. Habis pokok kelapa semua terbalik masa balik tadi. Tak tahulah dia tak lepas ke apa. Pastu suka panjat pokok kelapa, menyorok. Bagi makan tak nak.. suap pun tak nak. hmm. Esok nak beli lagi satu nak ganti. Tak nak pecah rahsia sekor lagi mati. Apa masalahnya now.. kenapa dia tak nak makan.. and nape dia leh mati tuuu 😥

    ReplyDelete
  24. saya baru je nak bela .tapi macam tak boleh nak jagalah

    ReplyDelete
  25. sy ada 2 ekor kura-kura, sekor besar tapak tangan dah. sekor lagi besar tapak mug. masalahnya yg kecil ni taknak makan lately ni, mata tutup tak bukak-bukak. sy pegang dia, masih ok cuma kenapa dia taknak makan?? air da tukar..

    risau! sangat risau..
    mcm mana nak buat ni? any ideas..sy taknak kehilangan kura-kura sy..

    ReplyDelete
  26. Nk tnye..sye ltak kura2 dalam besen..n then ade jntik2..so sye ltak ikan..bsok nye ikan hilang sbb kura2 makan..so sye nk ltak ape spaya hilang jentik2

    ReplyDelete
    Replies
    1. tutup je bekas tu supaya nyamuk2 x masuk and betelur kt dlm besen haha

      Delete
  27. If you wanna CoC advantage for your clan go to http://clanshelper.com - Best free source for Clash of Clans gems! I just tried that with all my clan! (QjrEO1LKIK)

    ReplyDelete
  28. If you wanna CoC advantage for your clan go to http://clanshelper.com - Best free source for Clash of Clans gems! I just tried that with all my clan! (QjrEO1LKIK)

    ReplyDelete
  29. saya baru bela kura kura , tapi satu jaa lh . nama dia totty , but kenapa totty dok dalam air n tutup mata ? letak totty atas batu pon tak nak . totty turon balik . haa , macam nihh ?

    ReplyDelete
  30. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  31. Saya baru saja bela kura kura..mula beli masuk kan dia dalam bekas okey.. tapj bila sampai rumah macam tk respon.. macm asik nk masuk kepala kat dlam je.. hmm sye tk nk kura kura sya mati mcm kawan2 yang lain.. sya sayang miko sya.

    ReplyDelete
  32. kura kura sy nama Tera huhu. setakat ni semua benda dea makan sejak first day lagi dea smpai bilik. tips untuk kawan2 yang baru nak beli kura2, apa kataorg tgk dlu keadaan kura2 tu d kedai. kalau aktif baru beli. jangan beli yg x aktif. maybe tuan kedai tu je yang faham perangai dea huhu.



    ni nak tnye, KURA KURA BOLEH HIDUP DALAM KEADAAN BERAIRCOND TAK? KEMON KEMON JAWAB DEHHHH

    ReplyDelete
  33. Assalamualaikum..sya nk tya pendapat tuan sya ad bela sekor kura2 mkn ok air slalu ditukar dan cengkerangnya slalu sya bersihkn tp masalahnya normal ke klau ia asyik nk memanjat keluar dia akn diam time tidor je.perlu ke sya bawa dia keluar dri akuarium berapa lama dia bole bertahan didarat?mohon pencerahan tuan

    ReplyDelete
  34. Kura kura yg jenis ni dia takleh sejuk sangat.boleh nak letak dalm air cond,tpi better takyah.klu dia pasif,mungkin dia demam kot.jadi rendam dlm air kuning( ada kat pet shop) .klu nak nasihat yg lebih betul,better tye yg lbih pakar la.heheheh

    ReplyDelete
  35. Kura kura yg jenis ni dia takleh sejuk sangat.boleh nak letak dalm air cond,tpi better takyah.klu dia pasif,mungkin dia demam kot.jadi rendam dlm air kuning( ada kat pet shop) .klu nak nasihat yg lebih betul,better tye yg lbih pakar la.heheheh

    ReplyDelete
  36. Tumpang tanya...dedak yg kura2 mkn tu kn jnma ap eak sbb kura2 sy bru jmpa aritu..da 2 hri sjk jmpa tu die xnk mkn...da blikn yg kcik skit pn die xmkn...hmmm risau nye sayur2 blm cua lg..

    ReplyDelete
  37. syaa bru shaja bela kura2 ni dlm 2 harii.. .boleh ka syg bgi dia bsking direct bwah chaya matahri brsma dgn bekas belaannya skali..adaa kmungkinan kew ia akn mti jika sy brbuat dmikian,atas alasan mti krana air dlm bekas belaannya pnas??..

    ReplyDelete
  38. syaa bru shaja bela kura2 ni dlm 2 harii.. .boleh ka syg bgi dia bsking direct bwah chaya matahri brsma dgn bekas belaannya skali..adaa kmungkinan kew ia akn mti jika sy brbuat dmikian,atas alasan mti krana air dlm bekas belaannya pnas??..

    ReplyDelete
  39. kura-kura aku bnyk mkn sawi je..haritu dy escape hilng 2 minggu tuptup jumpa balik tapi x mati alhamdulillah tapi normal ke dy berak kluar balik cebisan sawi tu? mcm x hadam je tapi cebisan tu warna brown..ke kura2 aq mkn klorofil? ._. lol

    ReplyDelete
  40. sembang kekura nie, skrg kt uma da ade 7 ekor. memula tu beli sekor je kecik besar syiliny duit kaler ijau gitu. mkin lama mkin lama lak nk jge, tp stil bg mkn. xtgk pon just cmpak pellet . agak agak da bau sgt tu tuka je air..guna air paip uma je. smpai stu mse rupa rupa nye xsdar da terlbeh besar dri tapak tgn..warna pon cntik kunin keitaman. sincr tu sya pikir jhatnye sya ni slalu bia dlm air kotor. slalu xmndi en dia. slalu bg mkn lambat. slalu xmnjakn dia..skrg da besar gler alhamdulillah sya jge dia baik. dri ctu mula minat bela lg sekor. smpai la 7 ekor skarg. tp kuat makan...spnjng pngalaman sya bela kekura syaa just guna air paip. smua sihat n aktif..makan tu just bg pellet. dua kali sehari. sukat ikut besar kepala dia. buah tomato pisang kubis kankong bayam smua dia telan tp ptg kecik kecik sng dia mkn. belai lmbut cengkerang dia sbb dia lehrsa mcm tu kulit dia. kne rajin mndi en elak dri kotor or bcteria bgai. pkai air biasa je

    ReplyDelete
  41. kura2 sy macam tak makan je.. bgi pallet larut je dlm air.. takut pulak kalau matiii..

    ReplyDelete
  42. kura2 sy macam tak makan je.. bgi pallet larut je dlm air.. takut pulak kalau matiii..

    ReplyDelete
  43. kalau nk cuci cengkerang, boleh tak pakai berus gigi.

    ReplyDelete
  44. kura2 saya bagi pallet langsung x mkn kobis pun x mkn..aritu bela 2ekor tp sekor dh mati...sblum ni x tau pun mcm mana nk bela..ygtau bg mkn tukar air tu je..nk belai,cuci cengkerang x tau pun...tp harini tetiba rajin nk cari maklumat pasal kura2..tp dye xnk mkn langsung yg dye tau asyik angguk kepala je..poning den nk mikirknnya..

    ReplyDelete
  45. kura2 saya rasa mcm makin kecik plk saiznya...sbb x mkn langsung..haihh..mati nnti kita yg dosa..

    ReplyDelete
  46. Sya nihh bru jee bela 4ekor..tp xpenah pun cuci cengkerang dia .. nk belai pun kdg2 tp ada sekor tu bila sya nk belai jee dia lari..Pelik plk nihh.tp xpe redhaa jee dh dia nk lri. Sya bgi dia mkn pallet 2kli sehari.tpi mengada2 plk kura2 sya tu.asal sya lalu tepi akuarium tu dia tunggu mcm nk mintak mkn.sya kesian sya pun bgi lhaa 4/5 sehari..mkin gemuk and bsar dh.

    ReplyDelete
  47. saya bela kura kura pastu baru 2 minggu dh mti..........lagi satu masa saya jaga kenapa ngan mata dia tk bukk bukk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rendam air sireh dan jemur ke cahaya matahari 15-20 minit.

      Delete
  48. Salam sejahtera turtle saya nama Robi berat cecah 3 kilo perlu ker beri vitamin. Perlu ker dia teman lg seekor. Minta pencerahan pd semua

    ReplyDelete
  49. Assalamualaikum. sy ade bela kura2 seekor, haritu suami saya pegang dan terjatuh ke lantai dalam jarak dekat kerana kura2 tu melompat dr tangan dia. lepas dia dah jatuh tu dia terus jadi pemalu dan akan keluarkan suara spt merengus dan lebih bersifat defensive, saya risau la kura2 sy x jinak lagi lepas di jatuh tu, ape perlu saya buat??? sy dah check cengkerang dia xde yg pecah ataupun retak. tp sy risau dia dh xjinak. tolong sye....

    ReplyDelete
  50. saya bela kura2 katup. kura yg asal dr negara kita. kura2 cantik. corak cengkerang bergeometri.

    ReplyDelete
  51. Sy dah bela dua ekor kura2 dekat setahun..dari kecik tapak tgn anak smpai dah besar tapak tgn sy pulak..tp bila dah besar n rasa geli nak basuh dan cuci air dia sbb kaki2 dia dok menggaru tgn...kalau sy nk lepaskan kura2 tu kat mana tmpt yg paling sesuai...?kolam ke..longkang ke..hutan e...buntu fikir sbb semakin hari semakin gemokk pulak si adudu dan ijojo nie...semakin sy jadi geli...

    ReplyDelete
  52. Sy pun ade kura² namanya Tipah bt Tipot😬.Korang jgn la gelak plk.
    Beberapa minggu lalu dia sakit mata.Nmpk bengkak dan langsung tertutup rapat.Sesekali keluar suara ..Aduhaiii sakit gayanya.
    Huwaaaa habeslah Tipah buta😩.

    Hasil daru info grop fb aku pun letak ubat mata,mandi sireh ngn jemur ke cahaya matahari.

    Hekkehh!!Mata Tipah mula buka sikit².Nampak suka dia masa aku rendamkan dia ngn air sireh.

    Makannya pun aku suap.Tapi selera tak rakus mcm dulu la.Sekarang mata Tipah dah baik.Tapi penyakit baru plk timbul.Merajuk takmo makan😞.
    Suap pun taknak jugak.B4 ni mmg mkn pallet je.Try juga bg kobis..xmo jugak.Udang ,sotong semua aku test bg.Tak selera jugak.

    Tipah sakit tekak barangkali ye?Huuu

    ReplyDelete

 
Copyright© All Rights Reserved warkahnaluri.blogspot.com